Kayseri Stadyum faciası Türk spor tarihinde ki kara lekelerden biridir. Tarihler 17 Eylül 1967’yi gösterdiğinde, Kayserispor ve Sivasspor arasında çıkan tribün olayları sonucunda 43 ölmüştür. Ayrıca 600’ün üzerinde de yaralanan olmuştur.
Şüphesiz Spor olayları yaşandığında yada bu konular açıldığında bu olayı bilenlerin aklına belki de ilk Kayseri Stadyum faciası gelir.
Yaşananların arka planı ve olayların gelişimi
1966 yılında Kayseri’de faaliyet gösteren Erciyes,Ortaanadolu ve Sanayispor isimli takımlar birleşme kararı alır. Bu yeni birleşim neticesinde Kayserispor resmen kurulmuş olur.
Sivasspor ise Kayserispor’dan Bir yıl sonra 1967 senesinin Mayıs ayında kurularak futbol hayatına başladı. Her iki takımda o sene Türkiye 2. Futbol Ligi’nde mücadele etmeye başladı. 1967-1968 sezonunun fikstürüne göre 17 Eylül 1967’de Kayseri’de karşılaşmaları kesinleşti.
Olaylı gün yaşanmadan önce aslında ayakta sesleri duyulur gibi olduğu zamanlar olmuştu. Karşılaşma öncesinde Kayseri ve Sivas’ta faaliyet gösteren kulüpler arasında daha küçük çaplı olaylar yaşanmıştı. 1965’te Sivas Sümerspor ve Kayseri Şekerspor karşılaşması sebebiyle bazı taraftarlar olay çıkardı. Her iki taraftan da yaralananlar oldu.
Bir yıl sonra 1966 yılında Kayseri Havagücü ve Sivas Sümerspor arasında yapılan maçta futbolcular arasında ufak sürtüşmeler oldu ve birkaç sakatlık yaşandı.
Bu büyük faciadan sadece bir hafta önce 10 Eylül 1967 senesinde Kayseri Havagücü – Sivas Dört Eylül müsabakasında yine iki takım oyuncuları arasında olaylar çıktı. Aslında tüm bu yaşananlar 17 Eylül 1967 de gerçekleşecek büyük olayın ayak sesleriydi denebilir.
Maç günü
Karşılaşmanın oynanacağı gün Sivas’tan Kayseri’ye otobüsler, minibüsler ve Trenle bir çok Sivaslı taraftar yola çıktı. Maç saat 16:00’da başladı. Yaklaşık 21 bin taraftarın olduğu tahmin edilmektedir. Müsabakanın 20. dakikasında Kayserispor futbolcularından Küçük Oktay bir gol attı. Bu golle Kayserispor 1-0 öne geçti.
İşte ne olduysa bu dakikadan sonra oldu. Olaya tanık olanların vermiş olduğu ortak ifadeye göre Kayserispor taraftarının gole sevinmesine Sivas tribünlerinden tepki yükseldi. Sivas tribünlerinde bulunan bazı taraftarların Kayserispor taraftarına yabancı cisimler attı(kaynaklarda taş ve yaralamaya müsait künt cisimler olarak geçmektedir). Yaralanmamak için kaçışmaya başlayan taraftar bulundukları tribündeki iki çocuğun ezilerek ölmesine sebep oldular.
Bu defa da Kayserispor taraftarı içerisinde bulunan holiganlarin taraftarı galeyana getirmesi neticesinde karşı tribüne doğru hareket başladı. Üzerlerine taş ve sopalarla yüzlerce binlerce kişinin geldiğini gören Sivas taraftarı demir kapılara doğru hücum etti. Stad çıkışında ki düzensizliklerden de kaynaklı olarak kapı önlerinde yığılma oldu. Bu esnada havasızlıktan ve sıkışmadan dolayı olay yerinde 41 taraftar hayatını kaybetti.300’ü aşkın taraftar da yaralandı.
Karşılaşma sonrası yaşananlar
Stadyumda yaşanan olaylar stadyum dışına da taştı. Stad’dan çıkan Sivassporlu taraftarların bazıları, stadyum etrafında park halinde bulunan Kayseri plakalı araçların bazılarına zarar verdi. Araçların camlarını kırdılar lastiklerini patlattılar. Hatta bazı araçları ateşe verdiler. Bununla yetinmeyip Stadyum çevresine de zarar verdiler.
Sivasspor taraftarı şehrin 50 km dışında yolda durdurdukları Kayseri plakalı araçları ateşe verdi. Olaylar karşılıklı olarak devam etti. Kayserili taraftarlar da Sivaslı taraftarları darp etti aynı şekilde Sivas plakalı araçları yaktı.
Sivas’ta galeyana gelen Halk, Kayseri’li esnafların dükkanlarını taşladı. Şehirde bulunan Kayseri plakalı arabalara zarar verdi. Olayın iki şehirde de duyulması neticesinde her iki şehirde de Jandarma ve Polis ekipleri diğer şehir halkına zarar gelmemesi için önlem aldı.
Ancak alınan tüm bu önlemlere rağmen Sivas’ta Kayseri’li esnafa ve halka büyük zarar verildi. Sivas’ta bulunan Büyük Belediye Oteli sahibi Kayserili olduğu için yağmalandı. İçerisinde ki yataklar caddeye atıldı ve ateşe verildi. Sivas halkının tepkisini çekmemek ve olayların daha da artmaması için polis bu olaya müdahale etmedi. Olaylar o denli büyüdü ki Sivas Askeri Tugayından yardım istendi. Malatya, Erzincan ve Tokat’dan gelen birliklerin de yardımı ile kargaşa dindirildi.
Bunun benzeri bir çok olay yaşandı. Maalesef birçok Kayserili Sivas’tan göç etmek zorunda kaldı.
Sonuç
Müsabaka sonrası çıkan olaylar Kayseri tarafında.daha münferit kaldı. Ancak Sivas’ta Kayseri’li halka karşı gösterilen tepki daha fazla oldu. Bu olayların tek sevindirici tarafı, şehirlerde yaşanan tepkiler esnasında can kaybı olmadı.
Halkı galeyana getirme ve kargaşayı tetikleme,halkı kaosa sürükleme suçundan iki şehir taraftarından toplam 26 kişi tutuklandı. Her iki şehire de otobüs seferleri iptal edildi. İki şehirde de güvenlik önlemleri artırıldı.
Kayseri Stadyum faciası sonucunda, olayları iyi yönetemedikleri gerekçesi ile Kayseri Valisi ve Kayseri İl Emniyet Müdürü görevden alındı. Her iki takıma da 17 maç saha kapatma cezası verildi. Dönemin Başbakan’ı Süleyman Demirel Rusya’ya yapacağı ziyareti iptal etti. Radyodan yaptığı konuşmada ; “Şuursuz tahriklerle devam ettirilmek istenilen bu hadisenin futbol tarihimizde tek kalmasını temenni ederim” diye seslendi.
Spor işleri görevli Bakanı Kamil Ocak yaptığı açıklamada Türkiye ikincisi liginin kaldırılması teklifini yapacağını ve bu olayın yeterli delil sayılacağını açıkladı.
İki takım arasına yarıda kalan maç 1968 de Ankara’da oynandı ve Kayserispor 1-0 galip geldi. Kayseri Stadyum faciası ‘nın bir benzeri ise 1969 yılında Kırıkkale – Tarsus İdman Yurdu arasında yaşandı. 4 kişi öldü ve 100’lerce yaralının olduğu bu olaylar maalesef Türk sporuna gölge düşürdü.
Bu ve benzeri olayların bir daha yaşanmaması temennisi ile bu yazıyı sonlandırıyorum. Sağlıcakla kalın..
Bir başka ilgi çekici konu 4400 metre yükseklikten düşüp ölmeyen kadın ..
Kaynak olarak buradan faydalandım.