Ezine Peyniri Coğrafi İşaret Alan İlk Peynir Çeşidimiz Oldu

Ezine Peyniri Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret aldığı açıklandı. Ezine Peyniri’nin peynir çeşitleri arasında coğrafi işaret alan ilk peynir çeşidi olması önem arz ediyor.

Başta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu çalışmalar neticesinde ülkemiz adına güzel bir kazanım elde edilmiş oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıklamasında şu cümlelere yer verdi;

Dünyanın en kaliteli peynirlerinden birçoğu coğrafyamızda üretiliyor. Bu eşsiz tatları dünyaya tanıtıyoruz. Ezine peynirimizin gerek Bakanlığımızın gerekse paydaş kurumlarımızın çalışmaları sonucu AB coğrafi işaret tescili almasının, değerine değer katacağına ve uluslararası alanda markalaşma süreçlerine katkı
sağlayacağına inanıyorum. Bu tescil Ezine peynirimizin AB’den coğrafi işaret alan ilk peynir çeşidimiz olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Üreticilerimize, yöre halkına ve milletimize hayırlı olsun.

Ezine peyniri
Ezine Peyniri
www.fikiresintileri.com

Ezine Peyniri Yüksek Besin Değerine Sahip Bir Gıdadır

Ezine peyniri diğer peynirler gibi üretilmektedir. Fakat Ezine Peyniri’nin üretimi mevsimine göre en az %50-40 oranında koyun sütü, %40-35 oranında keçi sütü, %10-20 oranında inek sütünden yapılmaktadır.

Ezine Peyniri’nin rengi hafif sarıya çalan beyaz rengindedir. Tam yağlı olarak üretimi yapılan peynir,hafif orta sertlikte ve içerisinde ki gözenekleri belirgin özelliğindendir.

Türkiye’de 10 Nisan 2007 tarihinde coğrafi işaret alarak tescil edilen Ezine peyniri, Çanakkale’nin Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçeleri, Çan ilçesine bağlı Şerbetli, Etili,Küçüklü, Ahlatlıburun, , Alibeyköy ve Söğütalan köyleri ile Merkez ilçesine bağlı Karacaören, Kurşunlu, Şerbetli ve Kirazlı köylerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerden üretiliyor.

Coğrafyamızda üretilen birçok süt ürünü mevcut. Süt ürünleri çeşitliliğinin ilk tescilli temsilcisi olduğu için Ezine Peyniri ayrı bir önem kazanmış oldu.

Avrupa Birliği’nden onay alan ve onay bekleyen diğer ürünlerimiz

Daha önceden Avrupa Birliği’nden onay almış ürünümüz 17 adettir. Ezine Peyniri ise onay alan 18.ürünümüz oldu.

Ayrıca AB coğrafi işaret tescili için Safranbolu safranı, Araban sarımsağı ve Aydın Memecik zeytinyağı da AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı . 3 aylık itiraz süresi dolduktan sonra tescil almaları kesinleşecektir.

Türkiye’nin tanıtımda ve bölgesel ürünlerin bilinirliğinin artmasında sürekli çalışmalar yapılıyor. Bakanlık 42 ürün içinde başvuru yapıldığını ve onay beklediklerini açıkladı. Aşağıdaki görselde başvuru yapılan ürünleri görebilirsiniz. Ayrıca listenin hemen başında ise Avrupa Birliği tarafından tescil edilen 18 ürün mevcut.

AB'den coğrafi işaret alan ve onay bekleyen diğer ürünlerimiz
 www.fikiresintileri.com
AB’den coğrafi işaret alan ve onay bekleyen diğer ürünlerimiz
www.fikiresintileri.com

Ülkemize özgü ,bu topraklar ile bütünleşmiş, coğrafyamızın diğer nadide ürünleri içinde aynı sonucu temenni ediyoruz. Zira tanıtım ve bizden sonra gelecek olan nesillere kültür aktarımı çok önemli bir konudur. Tüm Dünyada kabul gören bu tip paltformların onayına bu cenahtan bakılınca ayrı bir önem taşımaktadır.

Kaynak: Kaynak olarak buradan faydalandım.