Kürşad ve 40 çerisi nin hikâyesini duymuşsunuzdur. Hüseyin Nihal Atsız’ın 1946 yazdığı Bozkurtların Ölümü isimli kitabı okuyanlar daha iyi bilir. Atsız kitabında Kürşat ve 40 çerinin hikâyesinden bahseder. Hatta istatistikler gösterir ki bu kitap yayınlandıktan sonra Türkiye’de yeni doğan çocuklara Kürşad yada Kürşat ismi koyma oranı artmıştır.
Şüphesiz tarihimiz binlerce zafere ve bu zafere önderlik yapan yiğitler ile doludur. Kürşad ise bu liderlerden biridir. 7. asırda Göktürk Kağanlığı‘nın bir kısmını ele geçiren Çin’e karşı göstermiş olduğu olağan üstü mücadele ile tarihe adını yazdırmıştır.
Çin sarayını basıyorlar
Göktürk Kağanlığı’nın şark topraklarını türlü türlü yalan dolan ve entrika ile ele geçirdi Çin imparatorluğu. Türklerin tehditlerini ve akınlarını önlemek için ise bir asimile programı uygulamaya başladı. Devlet yönetimi üzerinde etkinliğini artıran ve artık Göktürk Kağanlığı’nı iyice ele geçiren Çin imparatorluğu artık planlarını bir bir uyguluyordu. Bu uğurda kendileri için adeta bulunmaz Hint kumaşı olan Göktürk Kağanı Kieli Han ile beraber etrafında bulunan hanedan eşrafını Çin’e götürdü.
Türklerin ise milli kimliğini unutması ve iyice asimile olması için ise Göktürk Devleti’nin dört bir yanına Çin halkı yerleşti. Göktürk hükümdarı Kieli Han esarete dayanamayarak hayatına kaybetti. Han’ın ölümü sonrası iyice asimile çalışmalarını hızlandıran Çin, boş durmuyordu.
Göktürk hanedanından olan Kürşad işte ahval bu haldeyken ortaya çıktı. Amaçları Çin imparatoru Tay-stung ‘ u öldürmek ve Çin egemenliğine son vermekti. Göktürk Kağanlığı’nın özgürlüğü için bir isyan başlatan Kürşat bu uğurda yanına gönüllü yiğit toplamaya başladı. 40 kişiden oluşan bu kokusuz erler Kürşad’ın ülkesine kendilerini adadı. Başka bir deyişle Türklük için kendilerini feda edeceklerdi.
Çin imparatoru Tay-stung genellikle geceleri sokaklara çıkarak teftiş yapardı. Bunun üzerine bir plan hazırladı. İmparator dışarıda iken bir suikast düzenleyerek onu öldüreceklerdi. Ancak umdukları gibi gitmedi. Zira o gece hava şartlarının müsait olmayışı ve birde fırtına yağmur muhalefeti nedeniyle İmparator saraydan çıkmadı.
Kürşad ve 40 çerisi planladıkları isyanın ortaya çıkabileceği endişesi ile korkusuzca bir karar aldı. Ve o gece koca Çin sarayına baskın vererek imparatoru öldürmek için harekete geçti. Sayıları az olmasına rağmen cesaretle savaşırlar. Ancak kendilerinden çok çok daha fazla sayıda ki Çin saray muhafızlarına karşı direnemezler. Bu nedenle geri çekilmek zorunda kaldılar.
Peşlerine düşen Çin askerleri tarafından bir nehir kıyısında ele geçirilen Kürşad öldürülür. Bize ise Kürşad ve 40 çeri ‘ sinin hikayesi kalır.
Kürşad ve 40 çeri ‘nin tarihteki yeri
Bu hikayenin gerçekliği konusunda tartışmalar oldukça fazladır. Erken dönem Türk tarihinin en önemli kaynağı şüphesiz ki Çin kayıtlarıdır. Bu tarihlerde bahsedilen olayları yüzeysel de anlatan bir tarihi kayıt mevcuttur.
Çin kaynaklarında “Jie-she-shuai” adlı birinin 40 kişiyle isyan girişiminde bulunduğu yazılıdır. Ancak bu kişinin Kürşad olup olmadığı konusunda tartışmalar vardır. En önemli Türk kaynağı olan Orhun abidelerinde ise bu konu hakkında bir bilgi yer almamaktadır. Sonuç olarak bu konunun nihayetini elbette bizler değil tarihçiler verecektir. Ancak şunu da söylemeden edemeyeceğim. Çin tarihi yazıtlarında bahsedilen kişinin Kürşad ve yanında ki 40 çeri olabileceği ihtimali de muhtemeldir. Zira bu denli cesaret ve yiğitlik gösterebilme özelliği tarihte Türk toplumu haricinde pek gözüken bir olay değildir…
Neyse biz konumuza dönelim..
Hüseyin Nihal Atsız’ın kitabında aynen bu şekilde bahsettiği Kürşad ve 40 çeri hikayesini sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyin esen kalın..
kaynak : https://www.tarihte.net/kursad-ve-40-cerisi/
Bir başka makalemiz ; Osmanlı İmparatorluğunun Amerikayı vergiye başlaması
Üstteki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.