Sokak hayvanları yasası son dönemde ülkenin gündemini meşgul ediyor. Hayvanları koruma kanunu görüşmeleri devam ederken bir ifade üzerinde tartışma vardı. Sağlıklı hayvanlara yönelik olan ötenazi teklifi bugün AKP’nin önergesi ile değişti.
Yapılan değişiklik ile ötenazi ifadesi kalktı. Ancak Veteriner Hizmetleri Kanununda mevcut olan ötenazi yapılması yolu bir değişikliğe uğramadı. Düzenlenen beşinci madde aynen şu şekildedir;
“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”
Muhalefet partilerini beşinci maddeyi kanun teklifinden komple çıkarma önerileri ise reddedilmiştir.
Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği bugün yasalaştı
Sokak hayvanları yasası daha önceki görüşmelerde taslak halini almıştı. Bu taslak üzerinden çalışma yapan Orman ve Köy işleri komisyonu yasanın son halini hazırladı. Daha sonra bu yasa üzerinden tartışmalar yaşandı. En çok tartışılan ötenazi kelimesi ise değişti. Daha önceki görüşmeler de teklifin ilk üç yasası komisyondan geçmişti.
Kabul edilen üç yasada İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmesi kaydıyla ifadesi dikkat çekiyor. Zira daha önce bir çok sahipli yada sahipsiz köpek tarafından ısırılma vakaları yaşanmıştır. Özellikle başıboş sokak köpekleri tarafından ağır yaralanan ve öldürülen çocuklardan sonra bu sorunun çözümü gerekiyordu.
Teklif edilen ve kabul edilen maddeler de buna yönelik olarak ‘sahipli hayvan’ ve !sahipsiz hayvan! ifadeleri açıkça tanımlanmıştır. Sahipli hayvanlar için ise muhakkak bakanlığın uygulamış olduğu prosedüre uygun olarak bir kayıt süreci olması gerekiyor.
Ayrıca barınaklar içinde bir düzenleme yapılmıştır. Daha önceden uygulanan ‘yakala-kısırlaştır-sal’ metodu kalktı. Onun yerine “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” ifadesi geldi.
Sokak hayvanları yasası son durumu ne diyor?
Yasalaşan kanuna göre, saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara Ötenazi yapılacaktır. Ayrıca sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce “ötanazi” yapılacaktır.
Tedavi edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde bakılacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine muhakkak kaydı tamamlanacaktır.
Bu yasa sonucu yerel yönetimlere ve ilgili kurum kuruluşlara bir yükümlülük doğdu. Bu yükümlülüğün getirmiş olduğu maliyetler için teşvik ve destek yapılacaktır.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenebilecektir. Sahipli hayvanlarını sokağa atanlara yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya yükseltilecektir.
Kedi ve köpek sahiplerinin, 31 Aralık 2025’e kadar Bakanlık sistemine kayıt yaptırmaları zorunlu hale getirilmiştir.
Çok tartışılan ötenazi hangi şartlarda yapılabiliyor?
Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun ilgili maddesi şöyledir:
“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak,
a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacaktır.”
Dünya’nın en zehirli canlısı Ok kurbağası hakkındaki yazımı okumak için Buraya tıklayınız.
Kaynak: http://www.aa.com.tr