Türkiye’de maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bugün yapmış olduğu açıklamada ilk vakanın ülkemizde tespit edildiğini açıkladı.
Fahrettin Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 37 yaşındaki bir hastada maymun çiçeği virüsü tespit edildiğini belirtti.
Bağışıklık sistemi yetersizliği olan hastanın tecrit edildiğini aktaran Koca, “Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.” dedi.
Hastanın cinsiyeti ve vakanın hangi ilde tespit edildiğine dair bir açıklama gelmedi. Böylece Türkiye’de maymun çiçeği virüsü ilk defa gözüktü.
Maymun çiçeği virüsü Avrupa ülkeleri ve ABD’de tespit edilmiştir. Yakın zamanda sınır komşumuz Yunanistan’da tespit edilen maymun çiçeği hastalığı yayılma hızı Corona virüs kadar hızlı olmasa da tespit edilen ülke sayısı arttıkça tedirginlik oluşturuyor. Daha önce paylaştığım makalede de değindiğim gibi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) virüsün şu an için “Acil Durum” niteliği taşımadığını açıklamıştı. Ancak hastalığın gerekli tedbirlerin alınmaması halinde pandemiye dönüşeceği de aşikardır.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
Maymun çiçeği, çiçek virüsü ile yakından ilişkili bir virüs olduğu bilinmektedir. Her iki virüsün de semptomları benzer şekilde seyrediyor. Bulaşı şekli yakın temas ile olduğundan yayılma hızı diğer virüslere göre biraz daha endemik. Virüsün bulaşı olduktan sonra bir ile iki hafta sonra yüksek ateş semptomları gözüktüğü tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, sırt ağrısı genel belirtiler arasındadır. Kas ağrısı ve genel yorgunluk da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.
DSÖ’ye göre, maymun çiçeği virüsünden etkilenen insanlar genellikle çiçek hastalığında olduğu kadar ciddi şekilde hastalanmıyorlar. Çiçek hastalığının, maymun çiçeğine göre daha yüksek enfekte riskine sahip , daha ölümcül olduğu ifade ediliyor. Genelde insanlara hayvanlardan bulaşan ve en yaygın kaynağı kemirgenlerdir.. Hastalığın insandan insana ise lezyonlar, vücut sıvıları, solunan damlacıklar ve havlu,bardak, çarşaf gibi kişisel eşyalarla yakın temasta bulunulması hâlinde geçtiği bilinmektedir..
Nadir görülen bir hastalık olan maymun çiçeği, ilk olarak 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. Son 10 yıl içinde Batı Afrika’daki vaka sayıları yükseldi.1980’lerde çiçek hastalığı için geliştirilen ve çiçek hastalığını ortadan kaldıran çiçek aşısı maymun çiçeği içinde etkili olduğu onaylanmıştır.
Kaynak :www.bbc.com.tr