2035 Yılında Avrupa Birliğinde fosil yakıtla çalışan araçların (benzin-dizel) yasaklanması gündemde. Fosil yakıtla çalışan araçların ortaya çıkardığı zararları tüm dünya tartışıyor. Mesela bu konuda en ciddi adımlar Avrupa’da atılmıştır.
Avrupa Parlamentosu Çevre Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi (ENVI) önemli bir karar aldı. Buna göre, 2035 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan yeni araçların üretiminin önüne geçmek istiyor. Hatta yasaklanmasını ön gören programı desteklediğini açıkladı.
Bu programa göre AB 2035 yılından sonra benzin ve dizel ile çalışan ve karbondioksit salınımı yapan araçların üretiminin yasaklanması planına destek vereceğini belirtti. Bulunduğumuz yüzyılın ortalarına kadar net sıfır CO2 salınımı hedefi var. Ve bu hedef doğrultusunda adımlar atan AB üyesi ülkeler,daha öncesinde onayladıkları Yeşil Anlaşma planının bir parçası olarak bu kararın alındığını açıkladı. Alınan kararın onaylanması için bu yıl içerisinde parlamento genel kurulunda oylama yapılacaktır.
Geçtiğimiz Mart ayında Almanya, AB 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların üretiminin kademeli olarak azaltılacağını açıklamıştı. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke,AB yürütme kolunun tüm bu aldığı kararları desteklediğini açıklamıştı.
İklim değişikliği krizini tetikleyen en önemli etkenlerden biri olan karbondioksit salınımını azaltıp, küresel ısınmada ki artışı 1.5 dereceye sabitlemeyi hedefleyen Avrupa Birliği önümüzdeki yıllarda elektrikli araçlara ağırlık verilmesi gerektiğini savunuyor. Zira karayolu taşımacılığı karbon emisyonunun yüzde 89’unu oluşturduğu hazırlanan raporlar arasında yer tutuyor.
Bu doğrultuda planlarını açıklayan sadece devletler olmadı. Almanya’nin ve Avrupa’nin en büyük otomobil üreticilerinden Audi… 2026 yılından itibaren tamamen elektrikli araç üretimi yapmayı hedefliyor. Ayni şekilde bir diğer büyük üretici BMW.. On yılda 10 milyon elektrikli otomobil satışını hedeflediğini açıkladı.
2015 yılında imzalanan ve 2016 yılında yürürlüğe giren, Türkiye’ninde taraf olduğu bir anlaşma var. Ve şuanda 191 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşmasında da üzerinde sıklıkla durulan bir konuda fosil yakıtlı araçlar olmuştur. Anlasmanin imzalandığı tarihten itibaren Dünya’da ciddi adımlar henüz atılmadı. AB’den gelen açıklamalar AB bölgesinde iklim değişikliği için ciddi adımlar atıldığını gösteriyor.
ELEKTRİK’Lİ ARAÇLARA VERGİ İNDİRİMİ VE DESTEK
Avrupa Birliği genelinde tüm bu alınan kararlar doğrultusunda hareket ediyor. Mesela elektrikli araçların desteklenmesi adına vergi indirimi ve destek verileceğini açıkladı. Sıfır karbon salınımı hedefi için sadece elektrikli araç teşvikleri değil.. Elektrikli şarj istasyonu sayısının AB genelinde artırılması ve altyapı güçlendirilmesinin yapılacağı açıkladı. Çıkartılan yasa elektrikli araçları destekliyor. Zira yasaya göre 2025 yılına kadar ana yollarda istasyon kurulumu artırılacaktır. Maksimum 60 kilometre de bir araç şarj istasyonu olma zorunluluğu olacak. Kademeli olarak hayata geçirilecek bu proje ile 2050 yılına kadar Avrupa genelinde toplam 16 milyon dan fazla şarj istasyonu planlanıyor.
Türkiye‘de de elektrikli araçlara teşvik için yeni düzenlemeler yapıldığını biliyoruz. Togg’un da 2023 de piyasaya çıkması ile birlikte fosil yakıtlı araçlarla rekabet edebilmek ve elektrikli araç tesviğini artırmak için ÖTV oranının yüzde 10 olacağı şekilde düzenleme yapıldı. Ve bu ay içerisinde Resmi Gazete’de yayınladıktan sonra yürürlüğe girecek. Bu düzenleme şuan satışta olan 18 modelin 5’ini kapsıyor. Daha detaylı bir yazı için ve modeller için buraya tıklayabilirsiniz.
Konu ile ilgilenenler gelişmeleri yakından takip etmektedir.