F -16 ve F -35 arasındaki farklar.
Öncelikle Türk Hava Kuvvetleri’nin de envanterinde bulunan ve yeniden satınalma için görüştüğümüz,dünya üzerinde en çok kullanılan savaş uçağı olan F-16 dan bahsedelim.
F-16 savaş uçağı 1960’lı yılların sonunda başlatılan LWF(Lighweight Figher) yani düşük ağırlıklı savaş uçağı projesinin bir ürünüdür.General Dynamics firması tarafından Amerika Birleşik Devletleri ordusu için geliştirilmiştir.1993 yılında General Dynamics F-16 üretim hakkını Lockhead firmasına devretmiştir.Lockhead şirketi Martin Marietta ile birleşmesi ile Lockheed Martin adını almıştır.
Bugün dünyada 29 ülkenin kullanımında olan değişik modellerde F-16 vardır. Günümüzde halen daha ABD için olmasa da ihracat için üretimi devam etmektedir.
Özelliklerine bakacak olursak..
F-16 Fighting Falcon( Savaşan Şahin) çok amaçlı,tek motorlu 4. Nesil bir savaş uçağıdır.2. Dünya Savaşı sonrası en çok üretilen 3.savas uçağı konumdadır. Tek motorlu olmasına karşın oldukça yüksek performanslı,ekonomik, muadillerine göre küçük olan bir avcı uçağıdır. İlk uçuşunu resmi olmasa da 1974 yılında yapmıştır. Hizmete alındığı 1978 yılından itibaren günümüze gelene kadar birçok modernizasyon geçirdi. Bundan dolayı sürekli yenilenmiş ve son teknoloji ile donatılmıştır. Mühimmat yelpazesi geniş ve fiyat/performans açısından dünyanın en iyilerindendir.
Birçok blok modeli olan uçak sürekli geliştirildiği için günümüzde hâlâ kullanılmaktadır. Bu yapılan iyileştirmeler ve gekistirmeler 1970’lerde üretilen uçakla şuan ki kullanılan uçağın ne kadar birbirinden farklı olduğunu ortaya koymaktadır.
F-35 ise 1990’lı yılların sonlarında Lockheed Martin tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. 2006 yılında ilk uçuşunu yapmıştır. Ancak ortaya çıkan teknik sorunlar nedeniyle 2010 yılına kadar seri üretime geçilemeyen teknolojinin son harikası 5. nesil bir o kadar da edalı bir uçaktır.
NATO, İngiltere, İtalya, Avustralya,Kanada, Norveç, Danimarka,Hollanda ve projeden sonradan çıkarılsada Türkiye üretim ortakları arasında yer almaktadır.
Tek motorlu olmasına rağmen kullanılan F-135 motoru sayesinde çift motorlu uçaklarla hemen hemen aynı performansı gösterebilmektedir.Radarlarda görünürlüğü oldukça düşük bombardıman ağırlıklı bir çoklu görev uçağıdır. Yapısı itibari ile bir avcı uçağı gibi Hava-Hava görevleri konusunda yeterli değildir. Görevi daha çok radarda görünürlüğü az olduğu için düşman topraklarına sızıp kara hedeflerini vurmaktır. Ancak gerekli olduğu durumlarda tabiki hava görevlerini de icra edebilir.
Tartışma konusu aslında tamda burada başlamaktadır. Zira F-35 üretim amacı itibari ile Hava-Hava görevlerinden ziyade Hava-kara hedefleri için görevlendirilmektedir. Bundan dolayı manevra kabiliyeti konusunda çokta başarılı sayılamaz. Bu konuda F-16’ya karşı yapılan bir it dalaşı diye tabir edilen testlerde F-35 sınıfta kalmaktadır. Ancak artık savaşlar 2. Dünya Savaşı’nda ki gibi olmadığını kesinlikle unutmamak gerekiyor.
F-16 ile F-35 özellik karşılaştırmaları
Öncelikle karşılaştırma yapmadan önce şunu bilmekte fayda var. F-16 özellikle yapılan modernizasyon sonrası oldukça gelişmiş son teknolojik bilgisayarlara sahip bir savaş uçağıdır. F-35 ise adeta uçan bir bilgisayar diyebiliriz.
Aslında F-35’in farkı tam olarak burada ortaya çıkmaktadır. Bu yeni uçak zannedildiği gibi ve aslında oldukça geride kalmış bir savaş tekniği olan Hava-Hava görevleri için değildir. Düşük görünürlük,uzun menzilli radarları sayesinde düşmana hiç görünmeden hedefleri uzaktan vurmaktır.
Bir F-35 in F-16 yı radarda tespit etme mesafesi 150-180+ km aralığındadır. F-16’nın F-35’i tespit etme mesafesi ise 10-20+ km olduğu bilinmektedir. Verilerden de anlaşıldığı üzere gerçek bir muharebe esnasında F-16’nın bırakın bir F-35 ile it dalaşına girmeyi,kilitleme ve takiben füze ikazı almadan önce F-35’i radarın da bile göremez.
F-35’in gelişmiş bir uçan bilgisayar olduğunu kanıtlayan diğer niteliksel verilere gelecek olursak;
Uçağın her yönü gelişmiş ısı sensörleri ile donatılmıştır. Bu sayede uzak mesafelerden ateşlenmiş balistik füzeleri tespit edebilmekte ve izleyebilmektedir. Alaska’da yapılan testlerde yaklaşık 1000 km uzaklıkta ateşlenmiş bir balistik füzeyi tespit edip izlemiştir.
Tespit ettiği bir hedefi bir başka uçağın,geminin yada istenilen görev envanterinin ekranına aktarabiliyor.
Dost kuvvetleri tarafından ateşlenmiş bir balistik füzenin veya seyir fuzesinin kontrolünü havada iken devralıp istenilen hedefe yönlendirebiliyor.
Aynı ağa bağlı olduğu bir Hava Savunma Sistemi var ise kendi radarınıda bağlayıp menzilini artırabiliyor.
Çok gelişmiş radarı sayesinde ön plandadır. Kendi tespit ettiği hedeflere başka bir uçaktan,gemiden veya herhangi bir kara unsurundan atış gerçekleştirebiliyor.
İnsansız Hava Araçları ve Silahlı İnsansız Hava Araçları mükemmel bir uyum sağlayabiliyor. Sonuç olarak diğer savaş uçaklarına nazaran daha etkili bir operasyon gerçekleştirebiliyor.
Son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oldukça fazla üzerinde durduğu Ağ Merkezli Harp denilen kavramın birçok özelliğini taşıması F-35’i son derece tehlikeli bir savaş uçağı haline getiriyor.
Niceliksel karşılaştırmalara bakacak olursak;bir F-16 nın maaleyeti 45-60 milyon$ olarak telaffuz ediliyor. F-35 de bu rakam 85-95 milyon$ civarındadır. F-16 hızı maksimum 2100 km iken F-35’in hızı 1700 km dir.
Her iki uçakta yerden yaklaşık 50.000 fert yani 15 km yüksekliğe çıkabilir. F-16 kalkış ağırlığı 19 ton iken F-35 yerden 31 ton faydalı ağırlık ile kalkış yapabiliyor.
F-16 3,2 ton dahili yakıt kapasitesine sahipken F-35 8,3 ton dahili yakıt kapasitesine sahip. Yine F-16 kendi ağırlığının yanında yaklaşık 11 tona yakın ekstra yük taşıyabilme kapasitesine sahiptir. F-35 ise 18 tona yakın ekstra yük taşıma kapasitesine sahiptir.
Sonuç olarak
Son olarak F-16 ile yapabileceğiniz ve F-35 ile yapabileceğiniz şeylerden kısaca bahsetmekde fayda var. Yazının başlarında da değindiğim gibi F-16 fiyat/performans konusunda oldukça verimli bir savaş uçağıdır. Görece daha basit görevler için kullanılmaktadır. İt dalaşı konusunda en iyilerdendir. Hava sahasını koruma konusunda F-22, F-15, EF-2000 veya Su-35 gibi bir hava üstünlük uçağı kadar olmasa da rahatlıkla kullanılabilecek bir uçaktır.
F-35 ise çok daha pahalı olmasına karşın günümüz dünyası için oldukça yeni teknolojiler içermektedir. Kullanıcısına muazzam kabiliyetler sağlamaktadır. Düşük görünürlük özelliği ile düşman radarları tarafından belli bir mesafeye kadar tespit edilememektedir. Bu sayede düşman topraklarının içlerine sızma kabiliyeti kazandırıyor olması oldukça stratejik bir yetenektir. Aynı şekilde havada ki düşman uçaklarının da onu geç tespit etmesi ciddi anlamda fark yaratan bir özelliktir. Ağ merkezli harp kavramını tam anlamıyla kullanabilme kabiliyeti sayesinde kullanıcı hava kuvveti için tam anlamıyla biçilmiş kaftandır.
Sonuç olarak: Her iki uçakta kendi klasmanlarında oldukça iyi uçaklardır. Görev alanları birbirine yakın olmakla birlikte aslında bir yerlerde birbirinden farklıdır. Aslında bu iki uçağın karşılaştırılması çok da doğru değildir. Lakin yine de niteliksel ve niceliksel olarak yapılan karşılaştırmalar ortaya böyle bir netice çıkarıyor. Zira F-35 F-16’nın muadili olmak için değil çok daha üstün özellikli bir savaş uçağı gereksinimi olduğu için üretilmiştir.
Güncel makaleler için : https://fikiresintileri.com/
Kaynak olarak buraya bakabilirsiniz.
“F-16 ve F-35 Savaş Uçakları Özellikleri,Arasındaki Farklar” üzerine bir yorum
Ellerinize sağlık. Kısa ve yaralı bilgiler olmuş.👏👏
Yorumlar kapalı.