İbn-i Sina’nin müthiş kuzu kurt deneyinden bahsetmek istiyorum sizlere. Bu deney yıllarca ilim tahsili yapanların karşısına bir ders konusu olarak çıktı. Deney psikoloji alanında muhteşem bir örnekleme olarak karşımıza çıkıyor.Gelin hep birlikte lafı uzatmadan konuya girelim
Gereksiz Endişe ve Korkuyu Hayatınızdan Çıkarın / Kuzu -Kurt Deneyi
İbni Sina kuzu kurt deneyi. Türk İslam coğrafyasında yetişmiş en büyük ilim adamlarından olan İbn-i Sina zamanının ötesinde bir tecrübe sahibi oldu. Yapmış olduğu öğretide aynı yaşta,aynı kiloda, aynı cinste iki kuzu kafese koydu. Kuzuların ikisine de yine eşit şartlar sunmak adına aynı miktarda yem ve su veriyordu.
Her iki kuzunun da kafesteki yaşam koşulları tamamen aynı olacak şekilde ayarladı. Ancak sadece bir fark vardı…
Kuzuların sadece birinin görebileceği şekilde başka bir kafese bir kurt yerleştirdi. Kurdun olduğu kafesi sadece kızlardan biri görüyordu. Kurt kuzuya fiziksel olarak hiç bir şekilde zarar verecek yakınlıkta konumlandırılmadı.
Kurt – Kuzu deneyi sonucu
Aradan geçen günler,aylar içinde İbn-i Sina her iki kuzuyu da gözlemledi. Kurdu gören kuzuda inanılmaz derecede olumsuz değişiklik olurken diğer kuzu tamamen sağlıklı kaldı. Kurdu görmeyen ve düzenli beslenen kuzu iyice serilip serpildi ve kilo aldı.
Her iki kuzu da eşit şartlar da yaşamlarına devam ediyordu. Ancak kurdu her gün gören ,onun varlığından oldukça rahatsız olan kuzu bir süre sonra öldü. Kurdun varlığı ve kuzunun sürekli olarak onu görmesi kuzuyu aşırı strese sokmuştu. Beslenememeye ve rahat uyuyamamaya sürekli kafes köşesine saklanarak yaşamaya çalışıyordu.
İbn-i Sina yapmış olduğu bu deney ile , aslında çağının çok ötesinde bir kanıya vardı. Bu günlere ve aslında her devrin sorunu olan stresli hayatın sonuçlarını gözler önüne serdi.
Psikolojik baskının ve zihinsel etkinin beden sağlığı üzerinde ki etkisi
Yukarıda da bahsi geçtiği gibi, İbn-i Sina kurt-kuzu deneyi ile bir canlının maruz kaldığı psikolojik baskının etkileri ni gözler önüne serdi. İnsanların yaşamış olduğu gereksiz korku ve stres adeta insanı içten içe çürütüyor. Bedenen herhangi bir hastalık gözükmese de duygusal ve ruhsal olumsuzluklar belli bir zaman sonra bedeni güçsüz düşürebiliyor.
İbn-i Sina Türk İslam coğrafyasının yetiştirmiş olduğu çok büyük bir bilim ve ilim insanı olduğunu biliniyoruz. Günümüzde hâlâ konuşulan ve örnek gösterilen psikolojik deney, İbn-i Sina’nın ne kadar ileri görüşlü biri olduğunu kanıtlar durumda. Yasağı dönemi takip eden yıllar sonrası asırlar boyu Avrupa ‘da ders kitabı olarak okutulan kitapları ile kendini dünya üzerinde kanıtlamış oldu. Bu deney daha çok psikoloji alanında örnekleme olarak karşımıza çıkar. Ancak unutulmamalıdır ki bu ve bunun gibi psikolojik baskılar toplumun genel sorunu haline gelebiliyor!
Son söz olarak ibni Sina’nın da bizlere vermiş olduğu mesaja odaklanalım. Bizlerde sağlığımız için, gereksiz korku ve endişeyi hayatımızdan biran önce çıkarmamız gerekiyor..
Kaynak:Kaynak için Buraya bakabilirsiniz
Karabasan (uyku felci)hakkında yazmış olduğum makaleye Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz 😊.