James Webb Uzay teleskobu, geçtiğimiz gün evrenin en net renkli fotoğraflarını çekti. İlk tam renkli fotoğraf tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. 4,6 milyar yıl önce ortaya çıkan kümenin fotoğrafını çekti. Bundan dolayı insanlar James Webb Uzay teleskobu özelliklerini merak etmeye başladı. Peki, J. Webb Uzay teleskobu nedir, şu an nerede ve özellikleri nedir?
James Webb Uzay Teleskobu (İngilizce: James Webb Space Telescope, kısaltmasıyla JWST), kızılötesi astronomiye yönelik bir uzay teleskobu olarak görev yapmaktadır. Şimdiye kadar Uzaya en güçlü teleskoptur. Eskiyen Hubbel Uzay Teleskop’unun yerine NASA (Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) öncülüğünde ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) desteğiyle 2021 yılı Aralık ayında uzaya fırlatılmış, 2022 yılı Ocak ayında ise yörüngesine girmiştir.
Adını 2002’de NASA’nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb‘ten alMIŞTIR. JWST, 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görülmesini sağlamaktadır. Kızılötesi ışığı gözlemlemek amacı ile ortaya çıkmıştır. Boyu yaklaşık 6,5 metrelik bir teleskoptur. Dünya’dan neredeyse 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilmiştir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır.
JAMES WEBB UZAY TELESKOBUNUN ÖZELLİKLERİ VE GÖREVİ NELERDİR?
J. Webb teleskobu, üzerinde barındırdığı teknolojik altyapı nedeniyle tarihin en büyük ve en pahalı uzay teleskobu oldu. Görev süresi 20 yıl olarak beklenirken,planlanan görev süresi 10 yıldır. Teleskobun şu an için net üretim maliyeti 8,7 milyar dolar olarak açıklandı. James W. uzay teleskobu, Hubble’dan farklı olarak daha geniş bir keşif alanına sahip olacak ve öte gezegenlerin, yıldızların, galaksilerin doğum aşamasını ve doğum yerlerini gözlemleyecek,bilim insanlarına bunları aktarabilecek.
James Web Uzay Teleskobu,Hubble Uzay Teleskobu’nun yaklaşık yarısı kadar kütleye sahiptir. Buna rağmen,berilyumla kaplanmıi 18 altıgen altın aynanın birleşmesiyle oluşan ana aynası, 6,5 metre çapı ve 25,4 metrekare yüzey alanıyla Hubble’ınkinden daha büyüktür. 5.4 metrelik fırlatma roketine sığdırmak için katlanma özelliği eklenmiş ve bu sayede katlanıp uzaya fırlatılmıştır. Üzerinde taşıdığı ekipmanların hassaslığı nedeniyle 5 katmanlı ısı koruma kalkanı ile çalışacaktır.
Dünyadan 1,6 milyon kilometre uzaktaki Güneş’in yörüngesine sabitlenecek ve -235 santigrat derece ısıda bile sorunsuz çalışacaktır. Her bir katmanı insan saçı kadar ince olan beş katmanlı güneşlik, DuPont firması tarafından temin edilen poliimid kaplı bir örtü şeklinde olan Kapton E’den yapılmıştır ve her iki tarafında membran özellikli alüminyum ile kaplanmış olup Güneş’e bakan tarafın kaplanmasında katkılı silikon kullanılmıştır.
James W. Teleskob’undan ilk görüntü geldi
Yörüngesine oturduktan sonra bir dizi testlere tabi tutulan JWST nihayet ilk görüntüsünü gönderdi. NASA tarafından paylaşılan fotoğrafta WASP 96-b olarak adlandırılan dev gaz kütlesi gözükmektedir. Ayrıca Southern Ring (Sekiz Patlama) adlı gaz bulutu, Carina Nebula adlı gaz bulutu yer alıyor . Yine aynı fotoğrafta Stephans Quintet (Stephan Beşlisi) adlı dev şok dalgaları ve gelgit kuyrukları kadrajdadır.
Bir diğer okunması gereken konu: https://fikiresintileri.com/%100-oksijensaf-o2-solumak-zehirler-mi-yasam-kaynagimiz-oksijen-aslinda-bizi-oldurebilir-mi/
Kaynak :www.evrimağaci.org