Varlığına dair en son resmi kayıtların 17 Ocak 1974 tarihinden kaldığı, Anadolu Parsı yada Anadolu Leoparı olarak bilinen tür uzun bir aranın ardından yeniden görüntülendi.
Nesli ciddi tehlike altında olan Anadolu Leoparı Türkiye topraklarında hala yaşıyor muydu? Bu türün yaşayıp yaşamadığı uzun bir süredir tartışma konusuydu. Yukarıda bahsettiğimiz gibi en son resmi kayıtların ve bulguların olduğu 1974’ten bu tarafa defalarca görüntülenmiştir. Hatta bilinçsizce öldürülüp avlanmıştır. Ancak o öldürülen türlerin İran Parsı olduğu ve Türkiye de yaşayan Anadolu Parsı olmadığı söylenmiştir.
Türkiye de varlık gösteren Anadolu Leoparı’nın neslinin tamamen tükendiği düşünülmektedir. Fakat neyse ki Mayıs 2021 yılında bu düşünce yerini umuda bıraktı. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın Cudi dağında 2018 ve 2019’da yerleştirmiş olduğu fotokapanlar bir bir görüntü yakaladı. Bu sayede Anadolu Parsı uzun bir aradan sonra ortaya çıktı.
Yine 2021 de fotokapanlar sayesinde çekilen görüntülere bakıyoruz. Bu görüntüler 2022 Mayıs ta servis edilerek Anadolu Parsı’nın varlığı devam ettiği kanıtlanmış oldu. Türü korumak adına fotoğrafların geç paylaşıldığı ve nerede çekildiği bilgisinin verilmeyeceği Bakanlık tarafından açıklanmıştı.
“Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın🐆” Anadolu Leoparı’nın varlığı bu cümleyle duyuruldu
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapmış olduğu bir paylaşım var. Fotokapanlara yakalan leoparin görüntüleri net bir şekilde gözüküyor. Dileriz nesli devam eder ve bu topraklarda hep hüküm sürer. Zira ülkemizin tür zenginliklerin ciddi anlamda korunmaya ihtiyacı var.
Anadolu Leoparı Türkiye de farklı bölgelerde varlığı tespit edilmiştir
Kaynaklarda ilk olarak 1942 de Urla/İzmir’de bir Pars yavrusu yakalanmıştır. Bu yavru bir avcı tarafından satın alındı. Daha sonra 9 ay baktıktan sonra İzmir Hayvanat bahçesine hediye edildiği kaydedilmiştir. A. Parsı Uzun yıllar ülkemiz topraklarında varlığını sürdürdürmüştür. Ancak halk tarafından da oldukça ilgi gören Pars maalesef bilinçsizce katledilmiştir.
1974 yılındaki resmi kayıtlarda Ankara/Beypazarı yöresinde görünen Anadolu Parsı bir kadına saldırdığı iddiası ile öldürülmüştür.
Türün yıllar içinde birçok kez göründüğü söylentiler arasındadır. Görüldüğüne dair bir işaret yada kanıt olmadığı için muamma olarak kalmıştır. Yıllar içinde süregelen vahşice avlanma nedeni ile nesli devam etmiyor diye düşünülmüştür. Anadolu da Mantolu Hasan adında bir avcının tek başına 15 adet Leoparı öldürdüğü bilinmektedir.
Her ne kadar kışı geçirmek için Anadolu’nun steplerine göç etmiş İran Parsı olduğu idda edilsede,2010 yılında Siirt’te Gabar dağında bir Pars vurulup derisi sergilenmiştir. Yine takip eden yıllar sonrası 2013 yılında Diyarbakır/Çınar‘da bir Pars öldürülmüştür. Çınar’a bağlı Solmaz köyünde çobanlık yapan Kasım Kaplan’a saldırdığı idaa edilen parsı kuzeni Mahmut av tüfeği ile vurarak öldürmüştür. Dicle Üniversitesi veterinerlik fakültesin de yapılmış olan DNA incelemeleri neticesinde,gen hafızasının İran Parsı’na ait olduğu kanıtlanmış oldu.
Tunceli’de ölü yavru Pars bulunması ve Anadolu Parsı olduğu ispatlanması
Tarih 18 Temmuz 2015’i gösterdiğinde Tunceli‘ye bağlı Pülümür’ün Boğalı köyünde dere içerisinde bir yavru hayvanın uzun süredir hareketsiz yattığı ihbarı yapıldı.İhbar üzerine köye giden Doğa ve Milli Parklar ekipleri Karagöz deresi içerisinde ölü halde yatmakta olan ve uzun süre şu içerisinde olduğu için tahrip olmuş hayvanın kedigiller familyasına ait olduğunu saptadılar.
Anadolu Parsından kendi bölgelerinde olduğunu dile getiren yöre halkı atalarının da bu türden çokça bahsettiklerini söylerler. İlk yapılan incelemelerin neticesi şöyleydi. Ölü hayvanın baş,tırnak,kuyruk ve vücut yapısının Anadolu Leoparı’na benzer özellikler gösterdiği yönündeydi.
Leş uzun süre suda kaldığı için oldukça tahrip olmuştu. Ve su canlıları tarafından da teşhis edilmesini kolaylaştıracak emarelerin yok edildiği ortaya çıktı. Daha sonra Tunceli Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doku ve DNA örnekleri alındı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi‘nde inceleme altına aldılar. Burada yapılan gen araştırmaları neticesinde ölü yavru leoparın nesli tükendi olarak bilinen Anadolu Parsı’na ait olduğu açıklandı. Sonuç olarak varlığına dair biz iz henüz yoktu.
“Canlı halde Anadolu Parsı yakalayıp getirene sıfır otomobil”
2013 yılının Aralık ayında dönemin Siirt Valisi Ahmet Aydın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğiyle bölgede yürütülen “Güneydoğu Anadolu Leopar Projesi” kapsamında bölgede bilgilendirici ziyaretler düzenledi. Valilik avcılar ve muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. Yapılan bu toplantı da leoparı canlı yakalayıp uzmanlara teslim edecek kişiye ödül verilecektir. Ödül sıfır km bir otomobil … Ancak o dönemde yetkililerle herhangi bir başvuru yapılmadı.
Son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler gösteriyor ki Anadolu Leoparı hâlâ varlığını bu kadim topraklarda sürdürüyor. Bende bunun heyecanını sonuna kadar yaşıyor ve konuyu yakından takip ediyorum.. 🙂
Bir başka makalemiz okumak için https://fikiresintileri.com/yuka-39-bin-yil-once-olmus-olan-bir-mamut-yavrusu/
Kaynak:Wikipedia ‘ dan çokça faydandım.Acik kaynaklar mevcuttur.