Rekortmen kuş Kıyı Çamur Çulluğu, aralıksız 12 bin kilometre uçarak Alaska’dan Yeni Zelanda’ya ulaştı

Sizce, hiç ara vermeden durmaksızın tam 12.200 kilometre uçabilmek bir kuş için mümkün olabilir mi?
Söz konusu tür kıyı çamur çulluğu ise cevap evet olmalı.

Aerodinamik yapısı ile de savaş uçaklarına ilham kaynağı olarak gösteriliyor. Kıyı çamur çulluğu, aralıksız en uzun süre uçma rekorunun da sahibi. Bilim insanları tarafından bacaklarına takılan 5 gramlık bir uydu vericisi sayesinde takip edilebildiği biliniyor.

Amerika Birleşik Devletlerinin Alaska bölgesinden yola çıkıp hiç yere konmadan,Pasifik Okyanusu’nu geçip kesintisiz uçuş performansı sergileyerek Yeni Zelanda ya kadar uçtuğu kayıtlara geçmiştir.

Havada tam 224 saat (yaklaşık 9.5 gün) aralıksız uçtuğu kayıtlara geçmiştir. Kıyı çamur çulluğu,bir önce ki uzun uçuşu ise 11.680 km ile 2007 yılında gerçekleşmişti.

Kıyı çamur çulluğu www.fikiresintileri.com

2020 yılına ait bir bilim insanı Jose A.Alves’in twitini buraya ekliyorum.

Kıyı çamur çulluğu’nun göç yolunu gösteren Gps haritası
www.fikiresintileri.com


Peki , bu kadar uzun süre uçamayı kıyı çamur çulluğu nasıl başarıyor?


Normal ağırlıkliğinin yaklaşık 190-400 gr olması na rağmen, uçuş öncesi iki katı ağırlığa kadar vücudunda yağ depolayabilen kuş,depoladığı bu yağ sayesinde, tüm uçuş boyunca ihtiyaç duyduğu enerjiyi  karşılıyor. Yani uçuş öncesi yaklaşık 800 grama kadar vücut ağırlığına ulaşabiliyor.


Hatta , size daha ilginç bir bilgi daha vereyim. Öyleki yükünü hafifletebilmek için, iç organlarını bile küçültebiliyor. Tabi ki bu kadar uzun süre havada kalıp,bu denli uzun mesafeleri kat etmek alışılmışın dışında teknikler gerektiriyor. Ama insan şöyle bir düşününce, yaklaşık 9.5 gün hiç dinlenmeden,ara vermeden,durmaksızın kanat çırpmak,mesafe almak gerçekten muhteşem bir olay. İnanılmaz bir biyolojik yapılanma ve genetik yapısı sayesinde bunu başaran tür “rekortmen kuş“lakabını bence sonuna kadar hak ediyor.

Kıyı çamur çulluğu www.fikiresintileri.com

Bu arada Pasifik Okyanusu boyunca saate 88 km hıza kadar çıkarak , uçtuğu da kaydedilmiştir. Yani aslında oldukça küçük boyutlu bir kuş için küçümsenmeyecek kadar yüksek hızlar diyebiliriz. Her ne kadar uçuş güzergahı mevsimler gereği doğu rüzgarlarının estiği yönde de olsa… Uçsuz bucaksız bir okyanus üzerinde günlerce yol aldığını da unutmamak gerek.

Zaman zaman rotasi ülkemiz üzerinden de geçtiği  için karşılaştığımız bu tür ,
gerçekten de oldukça ilgi çekici.
Yerli ve yabancı bir çok kuş bilimci tarafından ilgiyle takip edilen kıyı çamur çulluğu rekortmen olması, alışılmışın dışında yaşam tarzı nedeniyle oldukça popüler olmaya devam edecek gibi.

Kıyı çamur çulluğu www.fikiresintileri.com

“Dahili bir haritaları var gibi”

Muhteşem göç yolculukları üzerinde çalışan kuş bilimcilerinin yer aldığı Küresel Göç Yolu Ağı’nda çalışan Jesse Conklin, “Gezegenin neresinde bulunduklarını biliyor gibi görünüyorlar. Tam olarak açıklayamıyoruz fakat dahili bir haritaları var gibi duruyor” diyor.

Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu kolaylıklar sayesinde ulaşmış olduğumuz bu bilgiler olmasaydı belki de bu tür bu kadar ilgi odağı olamazdı. Son cümlede başta nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılara dikkat çekmek istiyorum. Ve tabi ki diğer tüm canlılara gerekli duyarlılığın artması temennisinde bulunarak son vermek istiyorum. Ben okumaktan sıkılırım diyorsanız buyrun videosu burada 🙂

Video için buraya tıklayınız.

Sayfamı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim. Beni sosyal medya hesaplarından da takip edebilirseniz çok sevinirim. Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.Sağlıcakla kalın..

Bir başka makale için https://fikiresintileri.com/yuka-39-bin-yil-once-olmus-olan-bir-mamut-yavrusu/

Kaynak için buraya tıklayabilirsiniz.