Türkiye’nin medari iftiharı Selçuk Bayraktar ‘ın hayat hikayesi ve başarıları neler ?
7 Ekim 1979 yılında İstanbul Sarıyer de dünyaya geldi. Selçuk Bayraktar vatansever bir bir Türk mühendisidir. Aslen Trabzon Sürmene‘li olan Özdemir ve Canan Bayraktar çiftinin ikinci çocuğudur. İlkokul eğitimini Sarıyer İlköğretim okulunda tamamladı. Eğitim hayatına Robert Kolejin’de devam eden Selçuk Bayraktar 1997 yılında lise hayatını bitirdi. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde üniversite eğitimine başladı.
Türkiye’de üniversite eğitimi devam ederken Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Pensilvanya Üniveristesi‘ne staj başvurusu yaptı ve kabul edildi. 2002-2004 yılları arasında yine Pensilvanya Üniveristesi’nde burslu olarak yüksek lisansını yaptı.
Yüksek lisans eğitimini insansız hava araçları üzerine yaparak aslında kendi yolunu çizmiş oldu. Bu yüzden bu alanda kendini geliştirmekte kararlıydı. Selçuk Bayraktar Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nde insansız hava araçlarının agresif manevra kontrolü üzerine ikinci yüksek lisansını yaptı.
Akademik eğitimi sırasında Dünyada ilk defa gerçekleştirilen İHA formasyon uçuşu deneylerinin gerçekleştirildiği ekipte yer aldı. Yine aynı dönemde uçuş kontrol ve güdüm sistemleri. Yerde ve havada koordineli çalışmalar icra eden robot sistemleri üzerine yapilan bilimsel çalışmalarda yer aldı.
Selçuk Bayraktar ‘ın İş Hayatı
2007 yılında eğitimini tamamlayarak ülkeye döndü. Baykar‘a teknik müdür olarak iş hayatına başladı. Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine giren ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA’yı tasarladı.
Baykar çatısı altında yine çoğunlukla insansız hava araçları üzerine çalışmalar yürütdü. Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine dahil olan Bayraktar TB 2 ve Bayraktar TB 3 insansız hava araçlarının geliştirilmesinde büyük rol oynadı.
Türkiye’nin İHA teknolojisi alanında söz sahibi olmasında büyük bir katkısı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Türkiye’nin ilk taarruzi İHA sistemi olan Bayraktar Akıncı TİHA ‘yı 29 Ağustos 2021 de TSK’ya teslim etti. Silahlı insansız hava araçları klasmanında boy gösteren Akıncı, 6 ton kalkış ağırlığı sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine büyük bir kabiliyet kazandırmış oldu.
Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar Kızılelma MİUS (Muharip savaş uçağı projesi) geliştirmesine liderlik yapmaktadır. Sadece İnsansız hava araçları üzerine çalışmalar yapmıyor. Yörünge transfer araçları ve birçok uzay teknolojisi alanındaki ön çalışmalara öncülük yapmaktadır. Sonuç olarak Selçuk Bayraktar aynı zamanda uzay teknolojileri üzerine de çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Bunların yanında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanı ve kurucularındandır. Vakfın kuruluş amaçları dahilinde teknolojiye hevesli , belirli yaş grubundaki çocukları araştırma yapmaya teşvik etti. Türkiye’de uzay ve teknoloji alanında yapılan çalışmaları teşvik etti. Bu amaçla TEKNOFEST adında bir Festivali her yıl organize etdi.
S. Bayraktarın Aldığı Ödüller
Bayraktar TB2 SİHA’ların Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulmasındaki katkısı çok büyüktür. Mesela 2021’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Selçuk Bayraktar’a Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı vermiştir. Selcuk Bayraktar, 2022’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı’na layık görüldü. Söz konusu nişan, 2 Ekim 2022’de Türkiye’ye gelen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak tarafından takdim edildi.
Ayrıca Bayraktar’ın vatan millet sevdalısı bir mühendis olduğunu herkes bilmektedir. Ülkesinin ihtiyaç duyulduğu alanda babası Özdemir Bayraktar’ın başlatmış olduğu projeleri devam ettirip nihayete erdirmiştir. Selçuk Bayraktar belki de yapmış olduğu bu çalışmalar ile büyük Türk Milleti için adeta bir umut ışığı olmuştur. Havacılık alanında atılmlar yapan vecihi hurkus ve nuri demirag gibi isimlere bir yenisi daha eklenmiş oldu. Kendisinden sonra gelecek olan nesil için bir yol gösterici ve ilham kaynağı haline dönüştü.