Yuka : 39 bin yıl önce ölmüş olan bir Mamut yavrusu

Bebek mamut Yuka adını belki daha önceden duymuş olabilirsiniz. Rusya da 2010 yılında buzulların erimesi sonucunda gün yüzüne çıkan bir mamut fosili.

İnsana biraz şaşırtıcı ve ilginç gelse de yaklaşık 39 bin yıl önce ölmüş bir hayvanın bedeni neredeyse tamamen korumuş bir şekilde günümüze ulaşmış oldu.

Yuka Rusya’nın Sibirya bölgesinde bulunan Yukagir köyü sakinleri tarafından tesadüfen keşfedilmesi sonucu bilim dünyasına girdi. Bu nedenden dolayı bulunan bu mamut fosilinin adına bölge halkına ithafen Yuka adını verdiler.

Yuka (buzulların erimesi sonucu keşfini tasvir eden resim) www.fikiresintileri.com
Yuka (buzulların erimesi sonucu keşfini tasvir eden resim) www.fikiresintileri.com

Bilim adamlarının incelediği Yuka,nesli tükenen canlılar hakkında bilim dünyasına ışık tuttu

Bugüne kadar bulunmuş, beden bütünlüğü en mükemmel şekilde korunmuş mamut olma özelliğini taşıyor Yuka. Bilim insanları diş yapısını incelediğinde Yuka’nın yaşını 2.5 olarak saptadı.

Genel olarak kullanılan yönteme göre, bulunan fosillerde canlının sadece kemiklerine ulaşılabiliyordu. Çünkü diğer organlara göre daha dayanıklı olan kemikler çürümeyip uzun yıllar dayanabiliyor. Ancak Yuka öldükten sonra donması sebebi ile beden bütünlüğü bozulmamıştı. Hatta yumuşak dokulu olan iç organlarının bile tam çurumeden 39 bin yıl sonrasına yani bugüne ulaştığı kanıtlandı.

Derisi ve tüylerinin de net bir şekilde çürumeden muhafaza olmuş olmasıda çok önemli. Geçmişte yapılan bazı çalışmalarda, daha önceden bulunan Mamut kemiklerinden alınan DNA örneklerinden yola çıkarak , mamut karın tüylerinin açık renkli olabileceği öne sürülmüştür. Ancak Yuka bu tezi çürüttü diyebiliriz. Zira fotoğraflarda da gözüktüğü üzere Yuka koyu kahverengi deri ve tüy yapısına sahip.

Yuka Moskova Müzesi - Rusya www.fikiresintikeri.com
Yuka Moskova Müzesi – Rusya www.fikiresintikeri.com

Peki küçük mamut nasıl öldü?

Yuka’nın ölüm nedeni hakkında da oldukça derin incelemeler yaptılar. Bilimsel araştırma ekibi Yuka’nın vücudunda meydana gelen kesilerden ve diş izlerinden yola çıkarak ölüm nedenin bir veya daha fazla aslan saldırısı olabileceğini söyledi. Ayrıca çalışmalar sırasında bilim insanları mamutun bir bacağının kırık olduğunu farkettiler. Aslan saldırılarından kaçarken kırıldığını düşündüklerini raporladılar. Küçük mamut aslan saldırıları ve o esnada da kaçarken ayağının da kırılması neticesinde öldüğü kesinleşmiş oldu.

Bilim adamları birde mamutun derisi üzerinde ölümünden aylar belki de yıllar önce oluştuğunu düşündüğü kesiler gözlemlediler. Bu da mamutun aslında sadece yırtıcı hayvanlardan değil insanlardan da kaçtığını kanıtladı. Zira derisi üzerinde mızrak ve kesici delici alet yaralanması sonucu oluşan yaralarda farkettiler.

Sergilenmek için Japonya’nın başkenti Tokyo’ya gönderildi

Küçük mamut 13 Temmuz – 13 Eylül tarihleri arasında sergilenmek için Tokyo’ya gönderildi. Meraklı ziyaretçilerinin akınına uğrayan fosil Japonya’da yoğun ilgi gördü. Sadece ziyaret edilsin diye değil, Japonya’da bir takım bilimsel çalışmalara da konu oldu.

Minik mamut Yuka Japonya'da
Minik mamut Yuka Japonya’da

Kaynak olarak buradan faydalandim.

Bir başka ilginç konu olan kafasız yaşayan tavuk Mike’ın hikayesi için buraya tıklayabilirsiniz.